Topas GmbH, Gasanstaltstr. 47, 01237 Dresden

Meettechniek van Topas voor actueel virus-aerosolonderzoek, op dit moment grote vraag naar expertise

Zes Hänel Lean-Liften® met negen werkopeningen op twee niveaus maken een flexibele productie mogelijk

Topas GmbH uit Dresden ontwikkelt en produceert al bijna 30 jaar succesvol apparaten, installaties en meettechniek voor wereldwijd gebruik. Dit bedrijf staat voor innovatie en kwaliteit op het gebied van deeltjes- en aerosoltechnologie.

De ontwikkeling en productie van oplossingen voor het genereren, meten en verdunnen van aerosolen alsmede complexe testinstallaties voor het meten van filters, filtermedia en afscheiders staan centraal. Vooral in de huidige tijd is er veel behoefte aan deze deskundigheid, hetgeen tot een flinke toename van het aantal orders leidt.

Topas ondersteunt momenteel, met zijn innovatieve expertise en originele hardwareoplossingen, het herkennen van mogelijke verpreidingsroutes van virussen (uitgevoerd door de Gesellschaft für Aerosolforschung). Daarnaast levert Topas testinstallaties voor het testen van maskers en ademhalingsfilters of voor het testen van verschillende parameters op filtermedia.

Al bij het ontwerpen van het nieuwe bedrijfsgebouw werd gekozen voor een centraal kleingoedmagazijn van Hänel. Zes Hänel Lean-Liften® verbinden over twee verdiepingen de niveaus van de productieafdeling met elkaar.

De medewerkers kunnen via negen werkopeningen op de verticale liften van Hänel toegang tot het complete onderdelenassortiment krijgen. 

De medewerkers identificeren zich vooraf met hun persoonlijke RFID-transmitter op de Hänel besturing. In het gebruikersbeheer in HänelSoft®-N wordt vastgelegd tot welke opslagplaatsen de medewerker toegang krijgt. Alle voorraadprocessen zijn aan de desbetreffende gebruiker gekoppeld. Door deze volledige voorraadregistratie is altijd een hoge voorraad-betrouwbaarheid gegarandeerd.

Naadloze koppeling van het eigen ERP-systeem aan HänelSoft®-N

Topas gebruikt zelf ontwikkelde software als bedrijfsbreed ERP-systeem. Dit ERP-systeem is naadloos aan HänelSoft®-N gekoppeld. Alle voorraden en voorraadbewegingen in de Hänel Lean-Liften® zijn zodoende altijd centraal gesynchroniseerd met de ERP. Deze softwarekoppeling biedt belangrijke voordelen voor de productieafdeling. Zo kan er bijvoorbeeld automatisch een nabestelling worden geplaatst als minimumvoorraden van artikelen zijn onderschreden en de materiaalstroom kan in het hele bedrijf worden bekeken. De medewerkers kunnen op elk moment losse op de productieafdeling benodigde onderdelen en componenten uit de Hänel liften uitslaan. Uiteraard kunnen voor bepaalde secties van de productieafdeling meerdere artikelen samen in één order worden gepickt.

Efficiënt picken door middel van duidelijke identificatie van opslagplaatsen

Een medewerker maakt hiervoor de desbetreffende order in het ERP-systeem aan. Deze order wordt naar HänelSoft®-N verzonden en is daardoor op elke besturing beschikbaar voor de gebruiker. De Hänel Lean-Lift® brengt nu met één druk op de knop het eerste item naar de desbetreffende werkopening. Met de Hänel vak- en dieptevakweergave wordt de plaats van het artikel op de multifunctionele container duidelijk aangegeven aan de gebruiker. Verder wordt de containerfoto met het uit te nemen aantal stuks op het display van de besturingen weergegeven. Het uitnemen van de artikelen wordt direct op de besturing bevestigd. Vervolgens geeft HänelSoft®-N het volgende orderitem weer.

Flexibele en overzichtelijke organisatie van kleine onderdelen met de multifunctionele container van Hänel

De multifunctionele containers van Hänel zijn uitermate geschikt voor het organiseren van de meest uiteenlopende kleine onderdelen. Bovendien heeft Hänel in samenwerking met Topas een speciale oplossing voor de ergonomische dragers van kabelhaspels in de Hänel Lean-Lift® ontwikkeld. De Hänel Lean-Liften® staan midden op de open productieafdeling en passen dankzij de speciale lak in de bedrijfskleur van Topas ook visueel in de moderne productieomgeving.

De efficiënte verbinding van de twee niveaus van de productieafdeling met een automatisch kleingoedmagazijn is voor ons naast de flexibele softwarekoppeling, performance en betrouwbaarheid een ander belangrijk voordeel van de intralogistieke oplossing van Hänel. 

Dr. Andreas Rudolph,
directeur