SMW-AUTOBLOK Spannsysteme GmbH, Wiesentalstraße 28, 88074 Meckenbeuren, Duitsland

23 Hänel Lean-Liften® en zes Rotomat® paternosterkasten voorzien productieafdeling, machinepark, ontwikkelings- en serviceafdeling van reserveonderdelen

Door de integratie van zeer moderne software verhogen de intralogistieke systemen van Hänel bij SMW-AUTOBLOK de efficiëntie in het magazijn op diverse afdelingen

SMW-AUTOBLOK is een wereldwijd toonaangevende bedrijvengroep op het gebied van roterende en stationaire spantechniek van werkstukken bij verspaningsprocessen. Dankzij de ruime ervaring en uitstekende kennis op het gebied van productietechnologie vervaardigt het bedrijf innovatieve spansystemen, die wereldwijd in de meest uiteenlopende industrieën worden gebruikt.

Het bedrijf zet al sinds 2001 met succes in op de intralogistieke oplossingen van Hänel. Op verschillende afdelingen worden Hänel liften in de meest uiteenlopende uitvoeringen gebruikt. Ze zorgen voor optimale processen bij SMW-AUTOBLOK. Op de productie-, service- of expeditieafdeling – overal profiteren de medewerkers van de systematische opslag in de Hänel Lean-Lift® en Hänel Rotomat®. Dankzij het gebruik van inmiddels 29 Hänel Lean-Liften® is er een geweldige magazijnorganisatie bij SMW-AUTOBLOK en wordt de ruimte hier uitstekend benut.

WMS-gestuurde liften voor een efficiënt en slim magazijnbeheer

Bij SMW-AUTOBLOK speelt de magazijnbeheersoftware viadat een belangrijke rol bij het optimaliseren van de magazijnorganisatie. Deze software maakt namelijk een geavanceerde automatisering en precieze besturing van de magazijnprocessen mogelijk. De krachtige Hänel besturingen zijn via de modus HostWeb aan het centrale magazijnbeheersysteem gekoppeld. Opslagplaatsen, artikelvoorraden en de status van de orders kunnen daardoor op elk moment via viadat worden opgeroepen en bestuurd.

Dit verbetert de efficiëntie van het magazijnbeheer aanzienlijk, omdat de Hänel liften realtime gegevens voor een nauwkeurig voorraadbeheer en een vlekkeloze orderafhandeling aan het WMS leveren.

Optimalisatie van de opslag van kleine onderdelen

In het centrale magazijn worden vier Hänel Rotomat® paternosterkasten en zes Hänel Lean-Liften® als kleingoedmagazijn gebruikt. Door de verticale opslag in de automatische Hänel magazijnsystemen kan de totale hoogte van de hal optimaal worden benut. Dit leidt tot een flinke besparing van waardevolle productieruimte en maakt een snelle toegang tot duizenden verschillende kleine onderdelen mogelijk. In zeer korte tijd kunnen ook grote orders tegelijk door meerdere medewerkers bij de tien werkopeningen worden afgehandeld.

Routeoptimalisatie en gelijktijdig werken voor efficiënte arbeidsprocessen

De medewerkers profiteren door het barcode-ondersteunde systeem met mobiele terminals van een intuïtieve werkwijze en van de enorme vereenvoudiging van complexe magazijnprocessen. De Hänel paternosterkasten zijn in vier groepen georganiseerd. Een order wordt via een barcodescan op de lift gestart. Na het bevestigen van de order op de Hänel besturing MP 12 N wordt het gewenste item automatisch naar de werkopening gebracht. De informatie over de opslagplaats en de hoeveelheid van het uit te nemen artikel wordt op het display van de scanner weergegeven en na het uitnemen direct op de handscanner bevestigd. De orders worden daarbij routegeoptimaliseerd door het Hänel magazijnsysteem klaargezet. Dankzij deze oplossing kan een groot aantal orders efficiënt en tijdbesparend worden afgehandeld.

Geoptimaliseerde gereedschapsopslag voor servicewerkzaamheden

De servicemonteurs van SMW-AUTOBLOK zijn uitgerust met veel gereedschappen voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Als er speciale uitrusting voor bepaalde machines nodig is, kunnen de medewerkers allerlei hulpmiddelen en speciale gereedschappen voor onmiddellijk gebruik uit vier Hänel Lean-Liften® oproepen. Het uitgebreide gereedschapsassortiment wordt overzichtelijk en toegankelijk in de aanpasbare multifunctionele containers van Hänel bewaard, hetgeen zowel het organiseren als de snelle toegang vergemakkelijkt.
Deze vier verticale Hänel liften fungeren ook als tussenmagazijn voor na te kijken of te repareren spanmiddelen van klanten. Bij het opslaan van de soms zeer zware en grote spanmiddelen gebruiken de medewerkers een zwenkkraan. Voor een optimale handling wordt de multifunctionele container van Hänel rechtstreeks vanuit de werkopening van de lift op de Hänel transportwagen getrokken en vervolgens worden de opgeslagen artikelen veilig met de kraan verladen. De opslag van gevoelige producten van klanten in de Hänel Lean-Lift® biedt niet alleen een optimale bescherming tegen beschadiging, maar garandeert ook dat de gevoelige spanmiddelen met gecontroleerde toegang worden bewaard.

Uitgebreid opslagvolume voor gespecialiseerde toepassingen

Vlakbij het hoofdmagazijn bevindt zich een andere productiesectie. Hier wordt een zeven meter hoge Hänel Lean-Lift® als centraal gereedschapsmagazijn gebruikt.

In de enkele liftoplossing met een minimaal plaatsingsoppervlak van minder dan vijf vierkante meter worden klantspecifieke gereedschappen voor het fijn afstellen van de klauwplaten in de omliggende machines klaargezet. Op de productieafdeling kunnen de medewerkers uitrustingsmateriaal ook zonder voorafgaande order rechtstreeks via de Hänel besturing MP 12 N opvragen.

Betrouwbare aanvoer van reserveonderdelen in het complete machinepark

SMW-AUTOBLOK heeft in de loop der jaren in samenwerking met de specialisten van Hänel magazijnconcepten voor de meest uiteenlopende eisen ontwikkeld. Een belangrijk aandachtspunt was het garanderen van een betrouwbare aanvoer van reserveonderdelen voor het complete machinepark. Hiervoor werden op de afdeling Speciale productie twee Hänel Rotomat® paternosterkasten en twee Hänel Lean-Liften® geïnstalleerd. Ook deze magazijnoplossing is gebaseerd op het beproefde Hänel principe van korte afstanden bij de eenvoudige toegang tot grote hoeveelheden systematisch en veilig georganiseerde opgeslagen artikelen.

Door de integratie van de veelzijdige Hänel liftoplossingen heeft
SMW-AUTOBLOK magazijnprocessen in het hele bedrijf flink geoptimaliseerd. De in nauwe samenwerking met de experts van Hänel geïnstalleerde intralogistieke oplossingen voldoen niet alleen aan de huidige behoeften, maar zijn ook optimaal afgestemd op toekomstige uitdagingen.

"Onze jarenlange ervaring met Hänel laat duidelijk de voordelen zien: de optimale integratie in ons bestaande geautomatiseerde magazijnsysteem, in combinatie met een aanzienlijke verbetering van de magazijnefficiëntie en uitstekende systeembetrouwbaarheid, kenmerkt Hänel als perfecte partner."

Markus Sauter,
Hoofd financiën en boekhouding