Paul Leibinger GmbH & Co. KG, Daimlerstraße 14, 78532 Tuttlingen, Duitsland

Geoptimaliseerde magazijnflow voor productie en verzending met zeven Hänel Rotomat® paternosterkasten

De naadloze koppeling van HänelSoft®-N aan het ERP-systeem proALPHA verhoogt de efficiëntie en precisie bij het dagelijks picken

Het familiebedrijf Paul Leibinger GmbH & Co. KG uit het Duitse Tuttlingen is een wereldwijd opererende fabrikant van coderings- en markeringssystemen. In de strategie van dit bedrijf ligt de focus op de continue verbetering van de interne processen. Hierbij spelen innovatieve intralogistieke oplossingen een sleutelrol.

In de hoofdvestiging van Paul Leibinger worden in totaal zeven Hänel Rotomat® paternosterkasten gebruikt. In twee omloopstellingen op de expeditieafdeling staan reserveonderdelen klaar voor de wereldwijde levering. Vijf Hänel Rotomat® paternosterkasten vormen het centrale productiemagazijn voor de meest uiteenlopende productielijnen. Met een hoogte van ruim zes meter bieden de omloopstellingen een duurzame oplossing voor het maximaliseren van de opslagruimte op het kleinst mogelijke plaatsingsoppervlak.

Efficiënte logisitiek dankzij koppeling aan het bedrijfs-ERP

Alle Hänel Rotomat® paternosterkasten in de vestiging zijn uitgerust met de moderne magazijnbeheersoftware HänelSoft®-N. Hierdoor kunnen ze rechtstreeks aan het bedrijfsbrede ERP-systeem proALPHA worden gekoppeld. Als beproefde integratie vormt dit de basis voor een efficiënte opslagstrategie, omdat alle voorraadbewegingen en voorraden altijd in het ERP-systeem worden weergegeven. Paul Leibinger profiteert van een hoge voorraadbetrouwbaarheid en van slimme opslagstrategieën zoals first in, first out (FIFO).

Hierdoor kunnen de paternosterkasten niet alleen de meest uiteenlopende artikelen opslaan en klaarzetten, maar als slim afgestemde intralogistieke oplossing ook complexe magazijnprocessen vereenvoudigen en optimaliseren. Dit maakt de Hänel omloopstellingen onmisbaar in het magazijnbeheersysteem van Leibinger. Voor het bedrijf was deze flexibiliteit een belangrijk criterium bij de investering in intralogistieke oplossingen van Hänel.

In het kleingoedmagazijn komen de systeemvoordelen van de Hänel omloopstelling volledig tot hun recht

Om de montageafdeling van talrijke onderdelen – van kleine onderdelen tot grotere componenten – te voorzien, worden deze in vijf direct aan de productieafdeling grenzende Hänel Rotomat® paternosterkasten georganiseerd. De Hänel Rotomat® paternosterkast vormt de optimale basis hiervoor.

Door de compacte bouwwijze van de plafondhoge paternosterkasten wordt de hoogte van de ruimte effectief benut, omdat er op een minimaal plaatsingsoppervlak een maximale opslagcapaciteit wordt gecreëerd. Hierdoor kan het complete assortiment kleine onderdelen vlak in de buurt van de montageafdeling worden klaargezet. De gesloten opbouw van de Hänel Rotomat® paternosterkast beschermt de kleine onderdelen tegen stof, vuil en onbevoegde toegang, hetgeen vooral bij gevoelige of waardevolle onderdelen van belang is. De opslagplaatsen op de multifunctionele draagsets van Hänel kunnen desgewenst individueel worden aangepast om kleine onderdelen in de meest uiteenlopende formaten en vormen op te slaan. Zo kunnen de magazijnmedewerkers bij Paul Leibinger een flexibele en ruimtebesparende indeling in de Hänel paternosterkast creëren.

Efficiëntie en ergonomie in het productiemagazijn dankzij Hänel Rotomat®

De Hänel Rotomat® maakt het snel en geautomatiseerd opslaan en picken van kleine onderdelen mogelijk. Deze onderdelen worden op ergonomische hoogte uitgenomen, hetgeen de lichamelijke belasting voor de medewerkers vooral bij veelvuldig gebruik minimaliseert. Door het samenspel van een krachtige omloopstelling en slimme softwarekoppeling worden de dagelijkse magazijnactiviteiten bij Paul Leibinger geoptimaliseerd.
Alle pickorders worden in het hele bedrijf in het ERP-systeem proALPHA beheerd. Hierin is elk artikel met het bijbehorende liftnummer en de desbetreffende opslagplaats geregistreerd. Voor alle aanvragen van de montageafdeling kunnen individuele orders met specifieke items worden aangemaakt. Voor een optimale performance bij het verzamelen van de artikelen worden de orders in HänelSoft®-N gebundeld tot routegeoptimaliseerde verzamelorders en kunnen ze op alle Hänel liftbesturingen worden opgeroepen. De medewerkers scannen hun verzamelbakken op de pickkar en starten zo eenvoudig de desbetreffende order.

Eenvoudige en intuïtieve bediening op de Hänel besturing

Alle informatie over het artikel, het aantal stuks en de opslagplaats wordt direct op het display van de desbetreffende liftbesturing aan de medewerkers getoond. Zodra het uitnemen van een artikel wordt bevestigd, brengt de paternosterkast automatisch de multifunctionele draagset met het volgende item naar de werkopening. Als alle items in een lift zijn afgewerkt, gaat de medewerker op de volgende Rotomat® verder met de pickorder. Zo kunnen in zeer korte tijd de meest uiteenlopende orders voor de montageafdeling worden verzameld.

De medewerkers profiteren bij deze systeemgestuurde werkwijze ook van een ergonomische beschikbaarstelling van de artikelen. De onderdelen zijn voornamelijk in uittrekbare magazijnbakken georganiseerd en kunnen direct op het werkblad van de paternosterkast worden gepickt.

Optimaal verzendproces zorgt voor een hoge klanttevredenheid

Op de expeditieafdeling bieden nog twee Hänel Rotomat® paternosterkasten enorm veel opslagruimte voor goederen en reserveonderdelen die klaar voor transport zijn. Ook hier zijn alle pickorders in het systeem proALPHA georganiseerd. Bij de systeemgeoptimaliseerde afhandeling van de orders via de gebruikersinterface van HänelSoft®-N zorgt het 12 inch touchscreen van de Hänel besturing MP 14 N voor maximaal bedieningsgemak. De daaruit voortvloeiende performance en nauwkeurigheid in het verzendproces verhogen de klanttevredenheid bij Paul Leibinger blijvend.

De langdurige samenwerking met Hänel laat zien hoe Paul Leibinger door het gebruik van geavanceerde magazijnoplossingen zijn positie als innovatieve fabrikant verder versterkt en zich ideaal voorbereidt op toekomstige uitdagingen.

Door het gebruik van de Hänel Rotomat® paternosterkasten kon Paul Leibinger zijn opslagcapaciteit flink vergroten en met de naadloze ERP-integratie tegelijkertijd de efficiëntie op twee belangrijke afdelingen optimaliseren.

"Het gebruik van de Hänel paternosterkasten heeft onze arbeidsprocessen flink geoptimaliseerd. We profiteren van een snelle verzending en van de enorme ruimtebesparing door de Hänel omloopstellingen. De uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding van HänelSoft®-N is indrukwekkend."

Frank Gommeringer,
Werkvoorbereiding