MAN Diesel & Turbo SE

Oberhausen

Vernieuwende orderpicking aan de Hänel Lean-Lift® door het gebruik van een Augmented-Reality-toepassing

Behalve stoom- en gasturbines ontwikkelt en produceert MAN Diesel & Turbo SE bij de vestiging in Oberhausen ook axiale compressoren en procesgasschroefcompressoren evenals expanders.

In het midden van de productiehal worden twee Hänel Lean-Liften® als centraal kleingoedmagazijn gebruikt. In de ruim 9 meter hoge verticale liften bevinden zich 160 multifunctionele containers van Hänel met in totaal meer dan 6.000 opslagplaatsen. Door de qua hoogte geoptimaliseerde opslag in de Hänel Lean-Liften® kunnen zo ruim 9.000 kleine onderdelen voor de productie en wereldwijde verzending worden klaargezet.

De Hänel besturing MP 12 N-HostWeb biedt de ideale interfaces voor de koppeling van de intralogistieke oplossing aan het ERP-systeem SAP. De liftgroep wordt via het SOAP-protocol zonder extra middleware direct vanuit SAP beheerd en aangestuurd.

Een noviteit is het door een databril ondersteunde orderpicken op de Hänel Lean-Lift®. De bril communiceert via een speciaal door MAN geïmplementeerde app met SAP. SAP stuurt op zijn beurt de startcommando’s door middel van het SOAP-protocol direct naar de Hänel liftbesturing. Een handschoen met ingebouwde scanner completeert het moderne bedieningsconcept waarbij de gebruiker altijd beide handen vrij heeft om te picken. Deze Augmented-Reality-toepassing vereenvoudigt het werk aan de Hänel liften.

De bril wordt bediend door over de ingebouwde sensormodule te wrijven en deze aan te raken en bestuurt zo de Hänel liften zonder extra bediening op de besturing. Bij het uitslaan wordt de benodigde container door het startcommando van SAP naar de werkopening gebracht en tegelijkertijd wordt een pickbon afgedrukt.

Met de op de handschoen aangebrachte scanner registreert de medewerker nu de bon en vervolgens de barcode in het magazijnvak. Hierdoor bevestigt hij het uitnemen in SAP en de voorraad wordt automatisch geüpdatet. Door het bevestigen op de databril wordt het volgende item van de order geactiveerd en in de Lean-Lift® wordt zonder verdere bedieningsinvoer de nieuwe container klaargezet.

Voor een maximale performance en de kortste reactietijden gebruikt MAN Diesel & Turbo SE in SAP een prioriteitsgericht systeem. Zo worden ook orders met een lage prioriteit op tijd in behandeling genomen.

De items van een order worden tijdgeoptimaliseerd afgewerkt. Dat wil zeggen: zolang een onderdeel uit de eerste lift wordt gepickt en verpakt, brengt de tweede lift al de container met het volgende onderdeel naar de werkopening. De Hänel Lean-Liften® van de High-Speed-Generation verhogen de pickcapaciteit nog extra.

De intralogistieke oplossing van MAN is bovendien aangepast aan de speciale ergonomische behoeften van een medewerker. Alle artikelen worden vóór het opslaan gewogen en een stoplichtsysteem geeft aan in welk gedeelte van de container onderdelen van uiteenlopende gewichtsklassen moeten worden opgeslagen. 

Deze oplossing voor mensen met een handicap werd medegefinancierd door de gemeente Oberhausen met subsidies.

De integratie van het SOAP-protocol in de Hänel besturingen maakt een directe koppeling aan de meest uiteenlopende ERP-systemen mogelijk. De besturing MP 12 N wordt zodoende de bedieningsterminal van het bovenliggende systeem!

'De aansturing van de Hänel Lean-Liften® door middel van een databril via een eigen SAP-app is een absolute innovatie die tot nu toe zo nog niet bestond.

Met de databril worden niet alleen in- en uitslagprocessen weergegeven, maar worden via de SOAP-interface ook de startcommando’s voor de Hänel Lean-Liften® gegenereerd.'

Malte Sietz
projectleider