Hänel Rotomat® paternosterkasten optimaliseren 

grondstoffenmagazijn in het mengkeukenlaboratorium

Unilever | Heilbronn, Duitsland

Unilever denkt toekomstgericht en optimaliseert de werkomgeving voortdurend. Ergonomische arbeidsprocessen, ruimtebesparing, flexibiliteit en reductie van de toegangstijden waren de eisen bij de functionele inrichting van het nieuwe grondstoffenmagazijn voor het mengkeukenlaboratorium in het ontwikkelingscentrum van Unilever in Heilbronn. Met drie Hänel Rotomat® paternosterkasten van Hänel worden in een zeer krappe ruimte de ingrediënten voor de recepten van soepen en sauzen, vooral van het merk Knorr, snel en comfortabel verzameld.

Ergonomische en ruimtebesparende opslag met de Hänel Rotomat® paternosterkasten

Onlangs werd samen met de bedrijfsarts ook de werkomgeving in het handmatige grondstoffenmagazijn voor het mengkeukenlaboratorium in de fabriek in Heilbronn onderzocht. R & D Site-Support Manager en hoofd van de mengkeuken Thomas Bösch licht toe: „In een onderzoek werden alle arbeidsprocessen geanalyseerd. Om een einde te maken aan het continu bukken en bovenhoofds tillen, moesten wij het complete grondstoffenmagazijn helemaal opnieuw indelen.”

In samenwerking met de specialisten van Hänel werden ongeveer 1.300 vaste ingrediënten voor de recepten zoals croutons of kruiden geanalyseerd en over twee types opslagboxen in drie Hänel Rotomat® paternosterkasten verdeeld. Op de multifunctionele plateaus in de Rotomat® zijn 24 enkele boxen of 12 boxen met een dubbele breedte ondergebracht. Alle boxen zijn voorzien van een streepjescode voor de automatische registratie. Om de opslagdichtheid te verhogen, kunnen meer tussenbodems variabel in de rasterstansgaten aan de voorzijde van de plateaus worden geplaatst.

Zo wordt op een klein plaatsingsoppervlak de volledige ruimte voor de opslag compact benut. Om het klonteren van de deels hygroscopische ingrediënten te voorkomen, is het complete mengkeukenlaboratorium geklimatiseerd.

Perfecte integratie in het hostsysteem

Alle boxlocaties zijn in de centrale besturing van Hänel geregistreerd. Met de moderne microprocessorbesturingen zijn de magazijnliften als groep volledig in het hostsysteem van Unilever geïntegreerd. Op- en uitslagbewegingen worden automatisch via streepjescodescanners uitgevoerd. Als een box bijvoorbeeld wordt teruggezet, brengt de Rotomat® met het scannen van de barcode van de box meteen de desbetreffende draagset naar de werkopening. Voor een snelle opslag geeft een voor de werkopening geïnstalleerde vakweergave de boxlocatie overzichtelijk weer.

Projectleider Thomas Bösch vertelt enthousiast: „Dankzij de ergonomische werkopeningen is het eindelijk afgelopen met het continu bukken en bovenhoofds tillen. Met de direct bij de werkopening aangebrachte touchscreen-terminals en een aparte paneelterminal kunnen onze menglaboranten en productontwikkelaars tegelijkertijd de ingrediënten voor de recepten verzamelen. Door de snelle ‘artikel-naar-bediener’-picks worden bovendien de afstanden flink verkort. Daarnaast wordt met de korte toegangstijden een rendabel en snel gebruik gegarandeerd.”

‘Het grootste compliment is echter de grote tevredenheid van onze medewerkers!’