SMA Solar

Lean-Liften voor Lean-Factory

Bij de productie van zijn omvormers in het Kanban-systeem kiest SMA Solar Technology AG in het onderdelenmagazijn voor krachtige en efficiënte magazijntechniek van Hänel.

CO2-neutrale productie - de fabriek van de toekomst

SMA Solar Technology AG ontwikkelt, produceert en verkoopt zonne-omvormers voor zonnepanelen, die de door zonnecellen opgewekte gelijkstroom omzetten naar voor het elektriciteitsnet geschikte wisselstroom. Bij de hoofdvestiging van de mondiale markt- en technologieleider in het Duitse Niestetal in de buurt van Kassel worden omvormers voor alle soorten modules en alle toepassingen – van kleine dakinstallaties tot grote zonneparken – geproduceerd.

Dit wereldwijd opererende bedrijf heeft sinds zijn oprichting 29 jaar geleden een continue groei doorgemaakt en behaalde in 2019 een omzet van 934 miljoen euro. SMA heeft vestigingen in 12 landen buiten Duitsland en op dit moment ruim 4.000 medewerkers in dienst.

Vorig jaar opende SMA in Niestetal de grootste omvormerfabriek ter wereld, die CO2-neutraal is. Daarmee vervult het bedrijf een pioniersrol op het gebied van klimaatbescherming en zet het een trend richting CO2-neutrale industriële productie in gang. Belangrijke pijlers hier zijn energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie: door efficiëntiemaatregelen in het productieproces en een energie-efficiënte bouwwijze wordt de energiebehoefte zoveel mogelijk gereduceerd. De nog benodigde energie wordt uit hernieuwbare bronnen.

„Lean Production”

SMA bepaalt ook de norm met de zeer hoge mate van flexibiliteit die het bedrijf bij de productie realiseert. "Lean Production", de "slanke productie", heet bij SMA "SMArt flow". De SMA-productiefilosofie van een productie zonder verspilling en zonder magazijn is gebaseerd op het materiaalstroomconcept Kanban, dat door Toyota in de jaren 70 werd ontwikkeld. Dit concept wordt tegenwoordig toegepast in vrijwel elke producerende industrie waar artikelen worden op- en overgeslagen. In tegenstelling tot het klassieke "brengprincipe" is er bij Kanban sprake van het puur op het verbruik gerichte "haalprincipe". Kleine decentrale regelkringen vervangen een centrale planning. Hierdoor is Kanban geschikt voor alle bedrijven met artikelen met een hoge gebruiksfrequentie en voorspelbaarheid, hetgeen een zekere mate van standaardisatie mogelijk maakt.

Lothar Weix, hoofd van de afdeling THT-productie bij SMA, licht toe: "Door het Kanban-systeem in de logistiek wordt maar zoveel materiaal naar de montageplaats getransporteerd als nodig is. Op deze manier kunnen onze medewerkers zich volledig op de montage concentreren. Pas wanneer een materiaalbak leeg is, halen ze materiaal uit een andere bak. De lege bak wordt dan meteen weer met het desbetreffende materiaal gevuld en opnieuw aan de montageafdeling ter beschikking gesteld." zijn er geen vaste wanden, installaties of transportbanden. "Zo kunnen wij onze productielijnen en werkplekken op elk moment aan de desbetreffende orderportefeuille en aan de wensen van de klant aanpassen", vult Lothar Weix aan.

Lean-Liften en Rotomat 

omloopstellingen in Kanban
Daarom moet ook de intralogistiek bij SMA in orde zijn. Klaus Bornkessel, hoofd Logistiek op de afdeling Elektronicaproductie, legt uit: "Onze orderstructuur kan binnen enkele dagen veranderen. Voor ons materiaalstroomsysteem is daarom ook een modulaire en decentrale magazijntechniek het handigst. Aangezien wij onder andere de betrouwbare en beproefde kettingaandrijving van de Hänel magazijnsystemen niet wilden missen, hebben wij al bij de uitbreiding en modernisering van ons magazijn in 2004 gekozen voor de flexibele en modulaire Lean-Lift magazijnsystemen en Rotomat omloopstellingen." Met de verticale lifttechnologie bieden de 12 compacte Lean-Liften een opslagruimte van ca. 1.200 m2 op een klein plaatsingsoppervlak van slechts 100 m2. De voordelen van deze eenvoudige en betrouwbare magazijntechniek van Hänel ten opzichte van andere magazijnsystemen zijn:

  • Door de qua hoogte geoptimaliseerde opslag wordt maar liefst 60 procent opslagruimte bespaard
  • Gelijktijdige "artikel-naar-persoon"-picks met korte toegangstijden dankzij gelijktijdige bediening door meerdere personen bij verschillende liften en omloopstellingen
  • Ergonomische uitneemhoogte, geen geklauter op een ladder – geen ongevallenrisico
  • Decentrale opslag – een voorbeeld zijn de twee Rotomat omloopstellingen voor de productiehulpmiddelen direct op de productieafdeling
  • Eenvoudige uitbreiding mogelijk dankzij modulaire bouwwijze
  • Flexibel kiezen van de modulaire magazijnvakgrootte binnen de gekozen plateaus dankzij qua hoogte geoptimaliseerde opslag
  • Bescherming tegen stof en licht door gesloten bouwwijze
  • ESD-veilige uitrusting met speciale, elektrostatisch afleidende laklaag
  • Door de gunstige kosten-batenverhouding in vergelijking met een automatisch kleingoedmagazijn is bij de magazijnliften en omloopstellingen een snelle "return on investment" gegarandeerd.

Bij SMA worden momenteel ongeveer 12.000 elektronische onderdelen volgens het FiFo-principe in 12 Lean-Liften en 7 Rotomats op- en uitgeslagen. 

Bornkessel licht toe: "Alle Lean-Liften en Rotomats zijn heel betrouwbaar. Een passende service, efficiënte bewakings- en diagnosesystemen en de snelle beschikbaarheid van servicemonteurs binnen maximaal vier uur waren voor ons belangrijke criteria bij het kiezen van de systeemleverancier."

De multifunctionele draagsets in de Rotomat omloopstelling bieden een individuele en variabele inrichting voor de verschillende onderdelen van de SMA-omvormers. De draagsets kunnen indien nodig probleemloos worden aangepast. Voorbeelden hiervan zijn draagsets met in rasterstansgaten gehangen tussenbodems en verstelbare scheidingsstukken of laden met verschillende hoogtes. De artikelen die moeten worden opgeslagen, worden in de Lean-Lift aan zes containertypes met een verschillende grootte toegewezen. Via de vooraf gedefinieerde toewijzing tussen liftplateau en container vindt er een grove indeling van de artikelen naar de technologische bewerkingsfasen plaats, terwijl de directe verstrekking van opslagplaatsen automatisch plaatsvindt. Hierdoor worden bij het uitslaan continue processen gerealiseerd en zo wordt voorkomen dat er vaak tussen liften moet worden gewisseld.

Volledige ESD-bescherming

De afkorting ESD staat voor "electrostatic discharge", oftewel elektrostatische ontlading. Elektrostatische ontlading ontstaat o.a. door wrijving. Een relatief onschuldig fenomeen: als een persoon over een tapijt loopt, raakt hij of zij elektrostatisch geladen. Wanneer deze persoon vervolgens een voorwerp aanraakt, vindt de ontlading plaats door middel van een elektrische schok. Een lichte tinteling of licht geknetter kan voor mensen al voldoende zijn om elektronische onderdelen flink te beschadigen of zelfs kapot te maken. ESD-schade aan de elektronica valt meestal pas op als er storingen in het eindproduct bij de klant optreden. Om een beschadiging op voorhand te voorkomen, zijn de Lean-Liften en Rotomat omloopstellingen ESD-veilig uitgevoerd. Eventueel aanwezige elektrostatische ladingen worden gecontroleerd afgevoerd en nieuwe opladingen voorkomen.

Magazijnbeheer met HänelSoft

Alle bedrijfsprocessen bij SMA zijn transparant in de bestaande SAP-bedrijfssoftware voor productie, verkoop en voorraadbeheer geïntegreerd. De gestandaardiseerde ERP-software met een module voor het magazijnbeheer is doorgaans niet voldoende waar op grond van de bedrijfsprocessen bijzondere eisen aan de automatisering gelden en speciale technologieën zoals barcode of elektronische verzendvoorzieningen moeten worden geïntegreerd. Ook bij speciale eisen zoals de besturing van omloopstellingen is normaal gesproken een "add-on" voor de ERP-software nodig. Daarom zijn zowel de productie- als de transportorders voor op- en uitslagbewegingen via een barcode in de SAP-orderpool opgeslagen.

De enkele liftbesturing en de Rotomat besturing zijn al uitgerust met een uitgebreide magazijnbeheerfunctionaliteit en kunnen daardoor makkelijk in de IT-omgeving van SMA worden geïntegreerd. De basis van alle materiaalbewegingen is het markeren van alle artikelen met een barcode.
Scanners op alle liftwerkplekken besparen het tijdrovende invoeren van getallen en voorkomen foutieve invoer. Opslagbewegingen en pickorders voor productiemateriaal worden door de planner op de centrale computer aangemaakt en  automatisch naar de magazijnbeheersoftware HänelSoft verzonden, die de Lean-Liften en Rotomat omloopstellingen beheert. Deze eenvoudige en gebruiksvriendelijke magazijnbeheersoftware is in het bovenliggende computersysteem van SAP geïntegreerd.

Klaus Bornkessel legt uit: "Met de gebruiksvriendelijke oplossingen in de vorm van barcodescanners en invoerterminals direct op de Lean-Liften en Rotomats worden complexe processen simpel gemaakt. Hierdoor hebben wij een volledig transparant softwarelandschap en kunnen wij tot wel 5.000 transportorders alsmede op- en uitslagbewegingen in maar liefst 18 ploegen per week afhandelen en met "track and trace" volgen. Verder kon de "customizing", oftewel de softwareaanpassing van de magazijnbeheersoftware HänelSoft en van de e-mail-modules in het SAP-bestelsysteem, eenvoudig worden uitgevoerd."

Conclusie

De optimalisatie in de materiaalstroom van de goederenontvangst via het magazijn tot de beschikbaarstelling op de montagelijn bij SMA is efficiënt gerealiseerd met de flexibele en modulaire magazijntechniek van Hänel. Klaus Bornkessel benadrukt: "Zowel ten aanzien van het soort gebruik als bij de afhandeling van de inkomende orders hebben de flexibiliteit en betrouwbaarheid van de magazijnsystemen de hoogste prioriteit voor ons. Daarnaast is de transparantie van de processen een belangrijk aspect en de basis voor het automatische magazijnbeheer. Deze eisen stellen wij niet alleen aan de functionaliteit van het magazijnbeheersysteem, maar ook aan de complete systeemtechnische inrichting van de magazijntechniek. Met de Lean-Liften en Rotomats van Hänel konden wij onze magazijnvoorraden en de daarmee samenhangende plannings- en besturingsactiviteiten flink verminderen."

"Onze veelzijdige microprocessorbesturingen maken een individuele integratie in complete logistieke systemen mogelijk", vult Joachim Hänel, directeur van Hänel, leverancier van intralogistieke systemen, aan.