KMWE Precision BV, BIC 1, 5657 BX Eindhoven, Nederland

De Hänel Lean-Lift® als zeer efficiënt gereedschapsmagazijn binnen de hightech-productie

Drie Hänel Lean-Liften® in high-speed-uitvoering voorzien als centraal magazijn dag en nacht 60 bewerkingscentra van gereedschappen direct op de productieafdeling

KMWE Group is een internationale toeleverancier en partner voor de hightech Machinebouw en Luchtvaartindustrie en biedt totaaloplossingen in de assemblage, in schone- en cleanroom omgeving, van hoogwaardige modules en machinesystemen en de productie van complexe componenten gebaseerd op precisietechniek- en bewerking. KMWE is actief op de markt voor halfgeleiders, aerospace, medische-, analytische-, en industrieële toepassingen, waaronder 3D printers. Bij de hightech-productie in het Technologiepark Brainport Industries Campus in Eindhoven bezit het familiebedrijf een zeer modern machinepark.

Drie Hänel Lean-Liften® in high-speed-uitvoering vormen hier het centrale gereedschapsmagazijn voor de omliggende bewerkingscentra. De meer dan negen meter hoge verticale liften benutten de hoogte van het plafond volledig en bieden zo plaats aan meer dan 50.000 gereedschappen en gereedschapshouders. Door de efficiënte opslag in de hoogte gebruikt de gereedschapsvoorbereiding slechts een klein deel van de waardevolle productieruimte.

Perfect geordende gereedschappen in de multifunctionele containers van Häne

Hoogwaardige gereedschappen in de meest uiteenlopende groottes en vormen zijn in de multifunctionele containers van Hänel overzichtelijk geordend. De containers met maximaal 400 kilogram lading maken ook de ergonomische en veilige beschikbaarstelling van grote en zware gereedschapshouders mogelijk.

De Hänel magazijnoplossing overtuigt niet alleen door veel ruimtebesparing, hoge betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid, maar voldoet met een naadloze systeemintegratie ook aan alle voorwaarden voor de industrie 4.0 productie bij KMWE.

Directe communicatie tussen HänelSoft®-N en de TDM-software

Het beheer van de in de liften opgeslagen gereedschappen vindt plaats via het intuïtieve magazijnbeheer HänelSoft®-N. Hier zijn alle voorraden en magazijnprocessen geregistreerd en worden deze vergeleken met de centrale gereedschapsbeheer-software.

Alle voor een productiestap benodigde gereedschappen en gereedschapshouders worden in de TDM-software tot één order samengevat. Deze orders worden aan HänelSoft®-N overgedragen en zijn voor de medewerkers direct beschikbaar via de liftbesturing MP 14 N.

De gebruiker identificeert zich d.m.v. een RFID-chip bij de besturing en registreert de te bewerken order m.b.v. een barcodescanner. Vervolgens brengen alle liften containers met de betreffende items voor deze order naar de werkopening. Om snel en zonder verwisseling te kunnen picken, wordt hierbij de exacte opslagplaats in de container door Hänel Pick-o-Light®-Vario gemarkeerd.

Aantal en item worden bovendien op het display van de besturing weergegeven. Na het eruit halen van het betreffende artikel wordt het item bevestigd en gaat de medewerker naar de reeds voorgepositioneerde container bij de tweede lift. Intussen brengt de eerste lift reeds het volgende gereedschap naar de werkopening. Dit gebeurt steeds afwisselend tot de order volledig afgehandeld is.

De zeer efficiënte magazijnprocessen, in combinatie met maximaal bedieningsgemak en een naadloze IT-aansluiting maken de Hänel Lean-Lift® bij KMWE tot het perfecte hightech-gereedschapsmagazijn.

"Met de Hänel Lean-Liften® kunnen wij de beschikbaarheid van onze gereedschappen te allen tijde waarborgen. Door de aansluiting van HänelSoft®-N op ons Tool Management Systeem hebben wij het overzicht over alle opgeslagen gereedschappen."

Robert van der Heijden
Teamleader Tool Service Centre