Helmut Fischer GmbH Institut für Elektronik und Messtechnik, 71063 Sindelfingen, Duitsland

Vier Hänel Lean-Liften® over drie verdiepingen met SAP georganiseerd

De Hänel besturing MP 12 N-HostWeb wordt dankzij de prismat-template een SAP-terminal

Measuring Made Easy – met meer dan 300 medewerkers ontwikkelt en produceert de Helmut Fischer GmbH sinds 1953 meettechnische oplossingen voor industrie en laboratoria. De systemen worden overal daar ingezet, waar precisie, betrouwbaarheid en eenvoudig gebruik vereist zijn. 

In vier Hänel Lean-Liften® met een hoogte van 13 meter worden over drie verdiepingen ongeveer 8.000 verschillende artikelen ruimtebesparend opgeslagen. Op de begane grond bevindt zich de afdeling Inkomende goederen en op de twee verdiepingen erboven worden de orders voor de productieafdeling klaargezet. 

Centraal magazijnbeheer in SAP

Alle opgeslagen artikelen zijn met hun voorraden en opslagposities in het ERP-systeem geregistreerd en worden uitsluitend via SAP beheerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door de naadloze koppeling van de Hänel Lean-Liften® met SAP. 

Uitslagopdrachten worden direct in SAP gemaakt en vrijgegeven. Dankzij de koppeling van de liften door middel van de SOAP-interface is de liftbesturing rechtstreeks met SAP verbonden. Hier wordt het SAP-dialoogvenster via de SAP-template van prismat in real-time weergegeven op de touchscreens van de besturingen, die een hoge resolutie hebben. De Hänel besturing zelf wordt zo een SAP-terminal. 

Nadat de gebruiker het artikel op de besturing heeft geselecteerd en bevestigd, brengt de extractor de desbetreffende multifunctionele container direct naar de werkopening. De exacte opslagplaats op de multifunctionele container wordt grafisch op de besturing weergegeven, zodat er zonder verwisseling kan worden gepickt. 

Het uitnemen van het artikel wordt op de Hänel besturing direct in SAP bevestigd en de magazijnvoorraad wordt automatisch geactualiseerd. Elk artikel wordt voorzien van een etiket en verzameld in een order. Deze order wordt vervolgens overgedragen naar de productieafdeling op dezelfde verdieping.

Grafische weergave van de opslagplaatsen in de SAP-template

De artikelen die moeten worden opgeslagen, worden direct bij de lift met een barcodescanner geregistreerd. SAP boekt het type en het aantal stuks en verstrekt een vrije opslagplaats in de Lean-Lift®. De desbetreffende multifunctionele container wordt naar de werkopening gebracht.

In de SAP-template in de Hänel besturing wordt de opslagpositie op de multifunctionele container grafisch weergegeven voor de gebruiker.

Veilige opslag van elektronische componenten in de Hänel Lean-Liften® dankzij ESD-uitvoering

In de Hänel magazijnliften worden grote hoeveelheden elektronische componenten opgeslagen. Daarom zijn de Lean-Liften® in een ESD-uitvoering gebouwd. De multifunctionele containers hebben een anti-statische coating, zodat de gevoelige componenten tegen overspanningschade zijn beschermd. 

Het veiligheidsaspect speelt een belangrijke rol bij Hänel magazijnsystemen. Dankzij de snelloopdeuren kan er bij elke lift bij alle drie de werkopeningen tegelijk worden gepickt.

Een andere bijzonderheid is de sprinklerinstallatie met rookmelders in de Hänel Lean-Liften®, die bij brand voor een snelle bestrijding van het vuur zorgt. Verder sluiten de schuifdeuren automatisch, hetgeen een schoorsteeneffect voorkomt.

Lean-Lift® palletmagazijn met werkopeningen over drie verdiepingen

Voor de opslag van pallets is er naast de vier magazijnliften voor de productieafdeling nog een andere Hänel Lean-Lift® als palletmagazijn beschikbaar. Door de gelijkvloerse werkopeningen kunnen complete pallets met pompwagens worden op- en uitgeslagen. 

Ook deze lift heeft een werkopening op elk van de drie verdiepingen en is bovendien uitgerust met de Hänel EcoDrive®-technologie. Binnenkort wordt ook deze lift aan SAP gekoppeld.

"De Hänel magazijnliften in combinatie met de SAP-koppeling maken ons magazijnbeheer zeer efficiënt. Hiermee hebben wij de complete goederenvoorraad permanent onder controle." 

Armin Bauer,
Hoofd magazijn, Helmut Fischer GmbH Institut für Elektronik und Messtechnik