De Hänel Multi-Space®

Artikelen verzamelen op 7 verdiepingen

Door zijn modulaire bouwwijze kan de Hänel Multi-Space® aan elke situatie aangepast worden.

Tot de kerncompetenties van Vogel, een fabrikant van elektrische machines in Hemer bij Dortmund, behoort de modernisering en reparatie van elektronische industriële installaties. Dit bedrijf biedt zijn klanten een breed spectrum aan diensten: van de algemene revisie tot en met de reparatie. Bovendien is het gerenommeerde bedrijf ook leverancier van compleet nieuwe elektromotoren, pompen en andere elektronische componenten.

Om aan de sterk groeiende behoefte aan de opslag van reserveonderdelen en de meest uiteenlopende componenten te voldoen, heeft het succesvolle bedrijf zijn oppervlakte tot ongeveer 6.000 m2 uitgebreid. De Multi-Space® van Hänel speelt een cruciale rol in de nieuwe magazijninfrastructuur.

In het midden van het nieuwe bedrijfsgebouw bevindt zich een ruim 25 meter hoge schacht, die van de fundering tot boven de uitgebreide dakconstructie loopt. De Hänel Multi-Space® is volledig in deze schacht geïntegreerd en strekt zich uit over alle zeven verdiepingen van het gebouw.

Met een hoogte van bijna 25 meter en een breedte van bijna 6 meter biedt de Hänel Multi-Space® een ongelofelijke opslagoppervlakte van meer dan 550 m2 – en dat op een minimale plaatsingsoppervlakte van slechts 24 m2. De Hänel Multi-Space® heeft een totaal laadvermogen van maar liefst 120 ton – effectiever en ruimtebesparender kan niet. Door de centrale positie in het gebouw en in totaal zes werkopeningen, verdeeld over vijf verdiepingen, hebben zowel medewerkers van de afdelingen Goederenontvangst en Verzending als constructeurs en monteurs in de werkplaatsen direct toegang tot alle opgeslagen artikelen.

Door zijn modulaire bouwwijze, het individuele aantal werkopeningen en de individuele verdeling ervan is de Hänel Multi-Space® het ideale magazijnsysteem voor dit bijzondere logistieke concept.

Door de unieke 3-assige constructie van de extractor worden de opgevraagde multifunctionele containers vanuit elke opslagplaats naar elke werkopening bewogen. Met de highspeed-uitvoering worden de in totaal 270 opslagcontainers met de hoogste snelheid en in zeer korte tijd klaargezet.

Dat een magazijnsysteem met dergelijke afmetingen toch duurzaam en energie-efficiënt kan werken, bewijst het Hänel Hänel EcoDrive® -systeem. Door middel van een frequentieomvormer kan bij een neerwaartse beweging maar liefst 40% van de eerder verbruikte energie weer aan het elektriciteitsnet geleverd worden.

Op de afdelingen Goederenontvangst en Verzending garandeert de Hänel Multi-Space® dat aangeleverde en bestelde artikelen effectief worden open uitgeslagen. Dankzij de dubbele werkopening kan er ook aan meerdere orders tegelijk gewerkt worden. De afzonderlijke werkopeningen worden door de Hänel snelloopdeur onderling beveiligd. Zo kunnen bij de ene werkopening artikelen worden opgeslagen en kan tegelijkertijd bij de andere werkopening een andere container opgevraagd worden.

Manfred Vogel en Jürgen Vogel
Directie

Bedrijf:
vogel-hemer

Plaats:
58675 Hemer

Medewerkers:
45

Branche:
elektrische machinebouw, handel, besturingsbouw

Magazijnliften:
1 Hänel Multi-Space®

Opgeslagen artikelen:
elektromotoren, hefwerktuigen, pompen, frequentieomvormers en elektronische onderdelen

Via de draagrails kunnen de containers volledig uit de werkopening worden getrokken. Het voordeel: ergonomisch werken om bijvoorbeeld zware elektromotoren met een kraantakel op een container te plaatsen en op te slaan.

Bij de kantoren van de leidinggevenden een verdieping hoger bevindt zich een andere werkopening. Vanwege de directe nabijheid bij de werkplaatsen en de korte loopafstanden worden benodigde reserveonderdelen en modules tijdbesparend klaargezet. 

Behalve alle montage- en serviceonderdelen bewaart de firma Vogel uit Hemer ook al haar kantoorartikelen, schoonmaakspullen en gereedschappen in de Hänel Multi-Space®. Dit bespaart ruimte in de kantoren en werkplaatsen en garandeert een directe toegang tot alle benodigde voorwerpen op plaatsen waar ze nodig zijn.

De Hänel Multi-Space® is flexibel en slaat alle artikelen qua hoogte geoptimaliseerd en ruimtebsparend op. Met de Hänel liftbesturing kunnen maximaal 100.000 artikelen beheerd worden. De desbetreffende containers worden opgevraagd via de besturingsterminals, die ergonomisch aan de zijkant op alle zes de werkopeningen aangebracht zijn.

Met het Hänel toegangscodebeheer kan de toegang tot bepaalde containers beheerd worden. Afzonderlijke opslaggebieden kunnen op deze manier tegen onbevoegde toegang beveiligd worden en zijn pas na het invoeren van een PIN-code toegankelijk voor de gebruiker.

Aangezien de Hänel Multi-Space® volledig in het gebouw is geïntegreerd en van buitenaf moeilijk toegankelijk is, speelt ook uitgebreide brandveiligheid een belangrijke rol. Om deze reden hebben de specialisten van Hänel speciaal voor de firma Vogel uit Hemer een effectief brandveiligheidsconcept ontwikkeld. Bij brand wordt de complete Hänel Multi-Space® via een buizenstelsel met stikstof gevuld. Het voordeel van deze techniek: anders dan bij een blussysteem met water worden de opgeslagen artikelen niet beschadig

Door zijn flexibele opslagoppervlakte in een zeer krappe ruimte kan hij probleemloos in een bestaande gebouwinfrastructuur geïntegreerd worden. De directe toegang tot alle opgeslagen artikelen vindt daar plaats waar ze nodig zijn. Hiermee verenigt de Hänel Multi-Space® alle voordelen van de Hänel magazijnlifttechnologie in één apparaat

Hänel Multi-Space® – de nieuwe definitie van de verticale lifttechnologie van Hänel!