Betontechniek

De Hänel Lockomat® – het ideale magazijnsysteem voor de veilige en beveiligde beschikbaarstelling van gereedschappen en kleine onderdelen 

Een Hänel Lockomat® staat midden in de fabriekshal van een bekende Duitse machinefabrikant voor betontechniek en ontlast daar de gereedschapsuitgifte. De medewerkers hebben ook buiten de uitgiftetijden toegang tot gereedschappen, arbeidsbeschermingsmiddelen en verbruiksmaterialen. 

De automatisch sluitende vakdeuren zorgen voor een duidelijke identificatie en beveiligen de hoogwaardige opgeslagen artikelen tegen toegang door onbevoegden. Door de compacte bouw en de verticale opslag kan waardevolle ruimte in de montagehal effectief worden benut. 

Voorraadbeheer van hoogwaardige gereedschappen en autorisatie van de medewerkers via RFID 

Het voorraadbeheer van de opgeslagen onderdelen is door de koppeling aan het gereedschapsbeheersysteem TDM te allen tijde gegarandeerd. Alleen medewerkers die zich met een chipkaart via RFID op de computer identificeren krijgen toegang. Nadat de gebruiker zich heeft aangemeld, kan hij via een invoermasker de benodigde gereedschappen opvragen. De Hänel Lockomat® kan probleemloos met de meest uiteenlopende gereedschapsbeheersystemen worden verbonden. 

In het systeem zijn alle opgeslagen artikelen in verschillende categorieën ingedeeld en overzichtelijk in lijsten weergegeven. Benodigde gereedschappen worden in het systeem opgevraagd en de Lockomat® brengt het gereedschap naar de werkopening.

Vervolgens wordt automatisch alleen de vakdeur geopend waarachter het opgevraagde gereedschap zich bevindt. Daarbij ondersteunt de Hänel vak- en dieptevakweergave de medewerker bij de eenduidige identificatie van de opslagplaats. De rij en het vaknummer worden bovendien grafisch op het besturingsdisplay weergegeven. Na het uitnemen bevestigt de gebruiker het uitnemen in TDM. Vervolgens gaat de vakdeur van de Hänel Lockomat® dicht en het opgeslagen artikel is beveiligd tegen toegang door onbevoegden. 

Gecontroleerd voorraadbeheer door permanente voorraadcontrole 

Aan de hand van de eerder geregistreerde chipkaart vult het gereedschapsbeheersysteem automatisch de desbetreffende kostenplaats in en boekt het vervolgens het uitgenomen artikel. 

Als een artikel de minimumvoorraad bereikt, wordt er een melding naar het ERP-systeem gestuurd en de voorraden in de Hänel Lockomat® worden bijgevuld. 

Flexibele toegang bij ploegendienst, kostenbesparing en verhoging van de voorraadbetrouwbaarheid 

Door het gebruik van de Hänel Lockomat® hebben geautoriseerde medewerkers in de ploegendienst flexibel toegang tot de meest uiteenlopende onderdelen en gereedschappen en kunnen ze dus de productieschema's aanhouden. 

Bovendien worden door het gebruik van de intralogistieke oplossing van Hänel kosten bij de gereedschapsuitgifte verlaagd en wordt de voorraadbetrouwbaarheid verhoogd.