Baywa AG

Efficiënte levering van reserveonderdelen

Automatische magazijnsystemen worden niet alleen gebruikt om kosten te besparen, maar zijn veel meer een belangrijke succesfactor voor de bedrijfsplanning. Om flexibel op veranderde goederenvolumes te kunnen reageren en opslagkosten te verlagen, heeft BayWa AG in zijn centrale onderdelenmagazijn in Schweinfurt een Rotomat® paternostersysteem van Hänel geïnstalleerd. Door het automatisch 'artikel-naar-persoon'-picken worden reserve- en slijtageonderdelen voor verschillende kleine onderdelen van landbouw-, bosbouw- en gemeentelijke machines snel naar de werkopening getransporteerd. Voor toekomstige eisen kan de Rotomat® daarbij ook in een systeemnetwerk worden geïntegreerd.

BayWa is veel meer dan alleen maar een handelsonderneming. Het is een wereldwijd opererend concern met circa 17.000 medewerkers dat al jarenlang een gestage groei doormaakt. Zijn hoofdkantoor bevindt zich in München. De kerncompetenties van BayWa zijn handel, logistiek en aanvullende diensten in de marktsegmenten Landbouw, Bouw en Energie. Het segment Landbouw is opgesplitst in verschillende divisies. Met uitzondering van de productie dekt de divisie Techniek alle waardecreatiestadia van de landbouwtechniek. Het productassortiment varieert van landbouw- en bosbouwmachines inclusief moderne melk- en voedermachines, gemeentelijke machines, de bouw van stallen, stalinrichtingen en overige installaties voor het winnen van hernieuwbare energie zoals biogas tot landbouwbenodigdheden met alle reserveonderdelen.

In het centrale onderdelenmagazijn in Schweinfurt worden op ruim 100.000 opslagplaatsen circa 85.000 verschillende artikelen voor speciale benodigdheden voor landbouw-, bosbouw- en gemeentelijke machines alsmede reserve- en slijtageonderdelen voor landbouwmachines en gemeentelijke voertuigen beheerd. Ongeveer 30 medewerkers leveren direct aan meer dan 230 werkplaatsen, aan ruim 500 mobiele servicevoertuigen en aan consumenten.

Snelle toegang tot reserveonderdelen voor landbouwmachines en gemeentelijke voertuigen dankzij paternostersysteem

Service staat hoog in het vaandel bij BayWa. Uwe Riegel, logistiek manager van het centrale onderdelenmagazijn, legt uit: "Als we onverwachts een bestelling van een reserveonderdeel voor het onderhoud aan een landbouwmachine of voor de reparatie van een oogst- of gemeentelijk voertuig binnenkrijgen, garanderen we dat dit de volgende dag wordt geleverd. Voor de snelle toegang tot ons grote assortiment van bijna 6.000 verschillende kleine artikelen gebruiken we het betrouwbare en compacte Rotomat® magazijnsysteem van Hänel."

In het Rotomat® paternostersysteem maken de multifunctionele draagsets op de plateaus een variabele inrichting voor de verschillende reserveonderdelen mogelijk. Deze draagsets worden met de in de rasterstansgaten gehangen tussenbodems en de verstelbare scheidingsstukken individueel aangepast. Hierdoor zijn in het paternostersysteem met telkens twee uitneembare tussenbodems op de 22 multifunctionele draagsets 66 stellingniveaus gerealiseerd.

Op elk niveau zijn 24 opslagbakken geplaatst, die met dwarsverdelers in kleinere opslagvakken onderverdeeld en van een barcode voorzien zijn. Carburateuronderdelen, de kleinste koppelingen, pakkingen en bougies van Stihl of Bosch en reserveonderdelen voor oogstvoertuigen en tractoren van merken zoals Massey Ferguson of Fendt van het Amerikaanse concern AGCO Parts liggen beschermd tegen licht en stof in circa 1.500 opslagbakken.

Door de compacte bouwwijze en de benutting van de volledige hoogte van de magazijnhal is meer dan 120 vierkante meter opslagruimte gereduceerd tot een plaatsingsoppervlak van een paar vierkante meter. Op deze manier wordt dure opslagruimte bespaard en door het snel 'artikel-naar-persoon'-picken volgens het roulatieprincipe worden de picktijden flink verkort. Bovendien is het complete assortiment kleine artikelen veilig in het gesloten paternostersysteem ondergebracht.

Geoptimaliseerde en veilige batch picking

Het Hänel paternostersysteem overtuigt zowel door weinig benodigde ruimte als door grote flexibiliteit en transparantie van alle processen. Momenteel worden de picks in een 'batch' uitgevoerd. De orders worden daarbij op de etikettenprinter afgedrukt. Met de op een USB-poort aangesloten barcodescanner worden via het netwerk van BayWa de ordergegevens van een etiket elektronisch geregistreerd in het magazijnbeheer van het SAP-systeem in München. Het picken vindt geoptimaliseerd via de werkopening in de volgorde van de opslagplaatsen en in één omlooprichting plaats door op een toets te drukken.
Uwe Riegel legt uit: "Met de Ethernet-interface kan het paternoster-magazijnsysteem ook rechtstreeks door het SAP-systeem worden aangestuurd. Deze volledige integratie in ons gegevensverwerkings-systeem zal binnenkort nog technisch gerealiseerd worden. De handmatige besturing met het toetsenbord zou dus niet meer nodig zijn. In een 'batch' handelen we nu per dag gemiddeld al maar liefst 600 pickorders binnen acht uur af."

Door het scannen van de barcode van een etiket worden behalve de ordergegevens zowel de hoeveelheid en het artikelnummer of de artikelnaam als het paternosterniveau, de opslagbak en het opslagvak op het display van de scanner weergegeven. Door het scannen van de opslagplaats bevestigt SAP of de juiste opslagplaats is aangestuurd. En na het uitnemen bevestigt de orderpicker in een tweede veiligheidsstap door het invoeren van een getal op het toetsenbord van de scanner de uitgenomen hoeveelheid artikelen, die vervolgens door het magazijnbeheer in SAP wordt gecontroleerd. Vervolgens worden de verzamelde artikelen in plastic zakjes verpakt, van het etiket voorzien en aan de juiste pickorder op de expeditieafdeling toegewezen. Door de transparante opslag en hoge toegangssnelheid in de paternoster worden ook losse kleine artikelen snel gevonden en kunnen ze snel worden geleverd. Door het transparante magazijnbeheer in SAP zijn onzichtbare voorraden verminderd en daardoor opslagkosten verlaagd. Verder worden door het veilig en transparant picken in het magazijnbeheer van het SAP-hostsysteem ook onzichtbare voorraden in het kleingoedmagazijn verminderd en dus kosten verlaagd.