Hänel Kantoor- en Magazijnsystemen en prismat komen internationale samenwerking overeen

De overeengekomen samenwerking tussen beide zeer gespecialiseerde bedrijven is voor talrijke klanten wereldwijd de basis om de digitalisering in het magazijn uit te breiden en zo de efficiëntie van de intralogistiek nog verder te verhogen

Hänel Kantoor- en Magazijnsystemen, fabrikant van dynamische magazijnliften, en prismat, adviesbedrijf voor logistieke projecten in de SAP-omgeving, zijn een internationale samenwerking overeengekomen.

Beide bedrijven behoren wereldwijd tot de grootste aanbieders in hun kerncompetenties. “Klanten van Hänel zullen voortaan gebruik kunnen maken van uiterst efficiënte en op maat gesneden totaaloplossingen.

De basis is het samenspel van een SAP-template met de Hänel besturingstechnologie”, zegt Fin Geldmacher, directeur van prismat.

prismat kan in de toekomst toegang tot het wereldwijde Hänel netwerk met een groot aantal verschillende gebruikers-branches krijgen en individuele SAP-oplossingen ontwikkelen. In ruil daarvoor maakt Hänel gebruik van de uitgebreide knowhow van de specialisten van prismat om de koppeling van de Hänel magazijnliften aan SAP zonder middleware nog verder uit te breiden.

“Zowel de klanten als beide bedrijven zullen profiteren. Hierdoor kunnen wij onze positie nog verder uitbouwen en nieuwe markten ontsluiten”, zegt Fin Geldmacher verder. 

“Digitalisering en de perfecte integratie van onze magazijnsystemen in bestaande IT-omgevingen vormt de basis van efficiënte intralogistiek”, beschrijft Joachim Hänel, beherend vennoot, de achtergronden. “Dankzij de samen met prismat ontwikkelde templates kunnen de Hänel magazijn-liften gestandaardiseerd in een bestaande SAP-omgeving worden geïntegreerd.

SAP-dialogen kunnen direct op de voor het web geschikte liftbesturingen van Hänel worden weergegeven en de liften kunnen vanuit SAP worden aangestuurd. De krachtige besturingen MP 12 N en MP 14 N worden een SAP-terminal waarop de invoer in real-time in SAP wordt geboekt.”

Dit slanke systeemlandschap biedt meteen meerdere voordelen voor de klant: er is geen extra hardware nodig, de scholing wordt geminimaliseerd en licentiekosten van derden vervallen. In het kader van de samenwerking zijn al meerdere projecten voor klanten succesvol gerealiseerd.

De naam Hänel staat al sinds de jaren 50 voor innovatieve oplossingen bij de geautomatiseerde beschikbaarstelling van materiaal en dossiers. Als een van ‘s werelds grootste fabrikanten van magazijnliften volgens het roulatie- en verticale transportprincipe houdt Hänel zich al decennialang consequent bezig met de ontwikkeling en integratie van zijn besturings- en softwaretechnologieën in IT-omgevingen.

Zo heeft Hänel al sinds de jaren 80 enkele krachtige besturingen ontwikkeld. Sinds 2004 kunnen Hänel besturingen via Ether-net direct in bedrijfsnetwerken worden op-genomen. De communicatie vond destijds al via een geïntegreerde webserver plaats. Hänel biedt al sinds 2006 besturingen met touchscreen-technologie aan. Bovendien heeft het bedrijf behalve technische innovatie en ergonomie vooral de energie-efficiëntie hoog in het vaandel staan. Met de Hänel EcoDrive® als onderdeel van het Hänel EcoConcept heeft Hänel als eerste aanbieder van verticale lifttechnologie een systeem ontwikkeld dat de vrijkomende energie van de zakkende extractor weer in elektrische energie omzet en aan het elektriciteitsnet teruglevert.

Tegenwoordig worden Rotomat® omloop-stellingen en Hänel Lean-Liften® in drie fabrieken geproduceerd  en wereldwijd geëxporteerd. Hänel heeft ook in Zwitser-land, Frankrijk, Nederland en de VS eigen vestigingen en daarnaast verkooppartners in meer dan 60 landen wereldwijd. De Hänel Groep telt ongeveer 500 medewerkers, die samen voor een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro zorgen.

prismat GmbH is in 1991 ontstaan als afsplitsing uit het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik in Dortmund. Als Special Expertise Partner van SAP heeft dit adviesbedrijf de ontwikkeling van het magazijnbeheer continu begeleid, van WM (Warehouse Management) en LES (Logistics Execution System) tot EWM (Extended Warehouse Management). De medewerkers kijken trots terug op meer dan 25 jaar succesvol projectwerk in de SAP-omgeving. Tot op heden heeft prismat bij gerenommeerde bedrijven meer dan 250 SAP-projecten voor de meest uiteenlopende logistieke toepassingen succesvol gerealiseerd.

Het hoofdkantoor van prismat bevindt zich in Dortmund. Inmiddels heeft het bedrijf ook vestigingen in Ratingen, Stuttgart en Bremen. Op alle locaties samen werken meer dan 130 medewerkers. Het service-portfolio dekt behalve SAP EWM ook SAP TM, SAP YL, SAP ERP, S/4HANA®, SAP Fiori®, SAP Enable Now en cloudoplossingen en wordt op dit moment uitgebreid met IoT-oplossingen in de zin van het port-folio rondom SAP Leonardo.