Augmented Reality en wearable computing met de Hänel magazijnliften

Samenwerking met de innovatieve start-up nxtBase

In tijden van Industrie 4.0 zijn processen van traditionele toeleveringsketens aan het veranderen. Daarbij zijn de effi ciënte koppeling van de intralogistiek en de optimalisatie van de pickprocessen cruciaal.

Hänel onderkende al vroeg het potentieel van Augmented Reality en Wearable Computing voor logistieke en productieprocessen. Al in 2016 realiseerden de specialisten van Hänel innovaties met deze technologie. In dat jaar werd ook bij de fi rma MAN als een van de eerste projecten samen met haar IT-specialisten de koppeling van twee Hänel Lean-Liften® aan SAP en hun besturing via een databril gerealiseerd. Dit samen met nxtBase uitgevoerde project was ’s werelds eerste oplossing waarbij magazijnliften door middel van een Augmented Reality-bril werden aangestuurd. Dit systeem wordt sindsdien succesvol toegepast.

Dit laat zien dat de toekomst van de digitale magazijntechniek al is begonnen en dat Hänel met zijn geavanceerde besturingstechnologie de perfecte basis vormt om magazijnliften direct via de machinebesturing door middel van Augmented Reality aan te spreken en te besturen.

Om deze reden is Hänel nu een wereldwijde samenwerking met de fi rma nxtBase aangegaan. nxtBase is een specialist op het gebied van AR-producten en spraakherkenning en heeft al meerdere projecten samen met Hänel gerealiseerd.

nxtBase biedt met „Q“ ’s werelds eerste Augmented Reality “to go“-oplossing aan. Q is een combinatie van hard- en software waarmee volledig autonoom logistieke processen, stap-voor-stap-instructies of QM/maintenance-processen spraakgestuurd met de SmartGlass kunnen worden afgehandeld en gedocumenteerd. Bij dit proces wordt geen handscanner gebruikt en hoeft er niets handmatig te worden ingevoerd. In combinatie met de Hänel besturingen met geïntegreerde SOAP-interface kunnen de bedieners de complete magazijnprocessen nu begeleid door Augmented Reality en bestuurd door spraakinvoer uitvoeren en automatisch boeken. De spraakbesturing is beschikbaar in veel talen. Alle orderinformatie wordt direct in het zicht van de bediener weergegeven. Door de directe visuele ordercontrole is de kans op fouten bij het picken nihil en kan het hele proces fl ink worden versneld.

Dankzij de continue verdere ontwikkeling van de Hänel besturingstechnologie en het innovatieve bedieningsconcept via SmartGlass van nxtBase kan deze toekomstgerichte intralogistieke oplossing met overzienbaar installatiewerk in de meest uiteenlopende magazijnomgevingen worden geïmplementeerd.

Hänel biedt vandaag al de oplossingen voor de intralogistiek van morgen – de samenwerking met nxtBase is een volgende stap richting de toekomst!