Wat is software voor magazijntechniek?

Naast de materiaalstroom, oftewel de daadwerkelijke verplaatsing van de artikelen in het magazijn, is er ook de informatiestroom. Onder informatiestroom verstaat men de softwaregestuurde registratie, besturing en controle van de magazijnstructuur, van het stamgegevens-, voorraad- en transportbeheer, van processen in het magazijn en van inkomende en uitgaande goederen. Het magazijnbeheersysteem fungeert als centrale eenheid van de softwarestructuur voor het complete magazijnbeheer. De magazijnbeheersoftware heeft interfaces met ERP-systemen of voorraadbeheersystemen van een bedrijf en beheert daardoor de complete logistiek en intralogistiek van een bedrijf. Het Warehouse Management System (afgekort WMS) ontvangt daarbij inkomende orders, registreert en optimaliseert deze passend bij het systeem en stuurt ze door naar de gekoppelde transporttechnieken. Een van de belangrijkste doelen van het magazijnbeheer is om het op- en uitslaan economisch en probleemloos te laten verlopen. Door een systematisch magazijnbeheer worden productie-uitvallen of onderbrekingen als gevolg van materiaaltekort succesvol voorkomen.

Het vroegere handmatige magazijnbeheer aan de hand van systeemkaarten is tegenwoordig nauwelijks nog voor te stellen en zou gezien de hoeveelheid artikelen en de wereldwijde concurrentie niet meer succesvol zijn zonder passende software voor de moderne magazijntechniek.

Voordelen van een automatisch magazijnbeheersysteem

Logistieke processen worden snel, automatisch en machinaal uitgevoerd. Hierdoor wordt er efficiënt, effectief, rationeel en economisch gewerkt. De software voor het magazijnbeheer zorgt voor de magazijnorganisatie en maakt mogelijkheden voor kostenbesparing inzichtelijk. Door de registratie van realtime gegevens van de software en van hun interfaces, zoals ERP-systemen, zorgt hij ook voor een optimale voorraadtransparantie en voor gegevensveiligheid. 

Belangrijke gegevens zoals de opslagplaats van artikelen, opslagkosten, artikelstamgegevens, houdbaarheidsdata, serienummers, prijslijsten, klantgegevens en leveringsgegevens worden door de software beheerd. Actuele magazijnvoorraden worden geregistreerd en gecontroleerd, picklijsten worden gegenereerd en inkomende en uitgaande goederen worden in magazijnbeheersoftware vastgelegd.

Moderne magazijnbeheersoftware biedt tegenwoordig veel verschillende functies. Daarom is het belangrijk om een analyse uit te voeren en het WMS te kiezen dat bij het gewenste gebruiksdoeleinde past.

Het Hänel magazijnbeheersysteem 

Met HänelSoft®-N biedt Hänel een krachtige tool voor het magazijnbeheer, ook van gemengde magazijnen, aan. In combinatie met Hänel besturingen ontstaat er een alomvattend magazijnbeheer voor bedrijven van elke omvang en uit elke industrie. Naast de magazijnsystemen van Hänel zoals de Hänel Lean-Lift®, de Hänel Rotomat® paternosterkast en de Hänel Multi-Space beheert HänelSoft®-N ook stellingmagazijnen of andere soorten magazijnen efficiënt. Aangezien de Hänel besturingen over webfunctionaliteit beschikken, kan het magazijnbeheer met HänelSoft®-N direct op de Hänel besturingen worden bediend. Hierdoor zijn er geen andere computers nodig voor het magazijnbeheer. De toepassing draait centraal op de server. Het magazijnbeheersysteem kan door tal van aanvullende modules van de software HänelSoft®-N en door een gedetailleerde analyse van de status van het actuele magazijnbeheer en aansluitend advies individueel aan de behoeften van een bedrijf worden aangepast.

De Hänel software bestuurt o.a. de magazijntechniek van de intralogistiek volgens het artikel-naar-persoon-principe en geeft de magazijntransportmiddelen automatisch opdracht om het opgevraagde artikel via het stellingbedieningsapparaat snel, veilig en direct naar de ergonomische werkopening van het magazijn te transporteren. Zo wordt de tijd voor het zoeken naar en uitnemen van artikelen verkort en worden eventuele pickfouten voorkomen. Hierbij worden de actuele opslagplaatsen en de magazijnvoorraad continu geregistreerd en gecontroleerd.