Met uw toestemming analyseren wij het gebruik van onze website met behulp van tracking-technologieën en cookies om een optimale weergave van de website te kunnen garanderen en deze voortdurend te kunnen verbeteren. De toestemming is vrijwillig en kan te allen tijde worden ingetrokken. Verdere informatie met betrekking tot dit onderwerp vindt u in onze verklaring betreffende de gegevensbescherming.

Zollner Elektronik AG

Optimalisatie van de productie van elektronische modules

Bij de EMS-dienstverlener Zollner ligt het accent op de ontwikkeling en productie van elektronische modules en mechatronische systemen. Deze worden door ruim 8.000 medewerkers op 16 locaties wereldwijd geproduceerd. Rendabiliteit, flexibiliteit en de beste kwaliteit zijn de maatstaven bij de productie. In de Zollner-fabriek in Untergschwandt zijn op de SMT-afdeling (Surface Mounted Technology) vijf productielijnen in gebruik. Er worden elektronische modules, kleinere modules en regeleenheden voor de industriële elektronica, luchtvaart en veiligheidstechniek geproduceerd.

Bij een mix van handmatige en geautomatiseerde arbeidsprocessen moet het materiaal zonder storingen beschikbaar worden gesteld. Na de fusie van twee fabrieken was er onvoldoende opslagruimte voor het grote onderdelenassortiment. Door de ruimtebesparende magazijnsystemen van Hänel konden het voorraad- en productiemagazijn op de SMD-afdeling opnieuw worden ingedeeld. Een lichtgordijn meet de hoogte van het artikel bij de opslagbeweging. Op deze manier worden de containers met het geautomatiseerd zoeken naar opslagplaatsen ruimtebesparend ondergebracht en kan tot wel 60 procent van de opslagruimte worden bespaard.

Bijna alle 7.000 verschillende onderdelen zijn als rolproduct in de magazijnliften opgeslagen. Voor een nieuwe order worden in het SAP-hostsysteem stuklijsten uitgedraaid. Met deze lijsten worden de onderdelen bij de vier Lean-Liften® verzameld en naar de vijf productielijnen geleid. Door het scannen van de streepjescodes op de stuklijsten of door het invoeren van de artikelnummers op het touchscreen van de Hänel liftbesturing wordt de desbetreffende container snel naar de werkopening getransporteerd. Door het gelijktijdig verzamelen van artikelen bij alle vier de Lean-Liften® tegelijk wordt de performance flink verbeterd. Verder is er met de moderne microprocessorbesturingen door een geprogrammeerde interface naar het SAP-hostsysteem altijd een compleet overzicht van de magazijnvoorraad.

Alle containers zijn elektrostatisch afleidend gelakt. Nadat de container is opgevraagd, kan hij makkelijk worden uitgetrokken en kunnen de desbetreffende rolproducttypes eenvoudig worden uitgenomen. Ook de geleidende kunststof glijders hebben een afleidweerstand van minder dan 10,6 ohm. Zelfs de aan beide zijden neerklapbare draagrails voor het uittrekken van de containers beschikken in de geleverde antistatische uitvoering over geleidende kunststof rollen. Alle Lean-Liften® zijn op de veiligheidsstroomkring van de Zollner-vestiging aangesloten. Deze veiligheidsstroomkring wordt regelmatig onderhouden. In de magazijnliftsystemen zijn de gevoelige elektronische onderdelen bovendien tegen licht en stof beschermd.
© Hänel GmbH & Co. KG Innovatieve ideeën. Perfecte techniek. Flexibele systemen.