Met uw toestemming analyseren wij het gebruik van onze website met behulp van tracking-technologieën en cookies om een optimale weergave van de website te kunnen garanderen en deze voortdurend te kunnen verbeteren. De toestemming is vrijwillig en kan te allen tijde worden ingetrokken. Verdere informatie met betrekking tot dit onderwerp vindt u in onze verklaring betreffende de gegevensbescherming.
Gerhard Hänel werd op 30 juni 1909 als jongste van vier kinderen in Lauter, deelstaat Saksen, geboren. Zijn ouders hebben een kruidenierswinkel, het gaat de familie voor de wind. Als Gerhard Hänel 13 jaar is, sterft zijn vader en moet zijn moeder alleen voor de vier kinderen zorgen. Toch komen ze niets tekort. Op zijn 14e volgt hij een opleiding tot bankwerker. Op 20-jarige leeftijd is hij afgestudeerd ingenieur en vindt hij snel een baan bij een bekende fabrikant van stalen meubelen in Hessen.

In 1933, hij was toen 24 jaar, begon hij op het ouderlijke terrein met geleend geld als zelfstandige. In eerste instantie als eenmanszaak, tot de voorzieningen voor het bouwen van stalen meubelen door het opknappen van gebruikte machines, de zelfgebouwde lakstraat en droogoven gereed waren en er stroom opgewekt kon worden.
 De eerste productiehal
van Gerhard Hänel in
Schwarzenberg-Neuwelt
‘Dat was de eerste stoot onder de gordel die de overheid aan mij uitdeelde.’
Citaat G. Hänel
In 1936 trouwt Gerhard Hänel met zijn eerste vrouw Hilde, die in 1949 dodelijk verongelukt. Uit dit huwelijk heeft hij twee kinderen: dochter Ingrid en zoon Gerd.
In het nabijgelegen Neuwelt vond hij een groot perceel in de Talstraße met krachtstroomaansluiting en gelegen langs het spoor. De verhuizing naar het nieuwe gebouw vond plaats in 1939.

Door het begin van de Tweede Wereldoorlog werd staal op rantsoen gezet en moest hij ook op zoek naar nieuwe klanten.

Voor het bedrijf Zeiss-Jena met zijn verschillende vestigingen produceerde hij door hemzelf ontwikkelde containers van plaatstaal voor het veilige transport van zeer gevoelige, optische apparaten.
‘Bij gebrek aan plaatstaal was er slechts één devies, oud wordt nieuw.’
Citaat G. Hänel
Na de oorlog is er sprake van een schaarsteeconomie in Duitsland, dus plaatste hij op een lange kantpers een volgmatrijs, reet hiermee lege staafbommen open en maakte van de container weer een vlakke plaat.

Vervolgens werden de delen uitgegloeid en in nieuwe gebruiksvoorwerpen vervormd. Braadpannen waren erg populair, maar ook andere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld klembeugels voor inmaakglazen enz.
 Einddiploma’s van de ingenieursschool Zwickau van 1929
© Hänel GmbH & Co. KG Innovatieve ideeën. Perfecte techniek. Flexibele systemen.