Met uw toestemming analyseren wij het gebruik van onze website met behulp van tracking-technologieën en cookies om een optimale weergave van de website te kunnen garanderen en deze voortdurend te kunnen verbeteren. De toestemming is vrijwillig en kan te allen tijde worden ingetrokken. Verdere informatie met betrekking tot dit onderwerp vindt u in onze verklaring betreffende de gegevensbescherming.
Een chef – een voorbeeld
Herinneringen van een collega
Gedurende 7 jaar was ik een indirecte en 33 jaar een directe collega van Gerhard Hänel. In de eerste periode als verkoopleider van een bekende fabrikant van archiveringsmiddelen had ik als klant contact met meneer Hänel, die kaartenbaken archiefpaternosters aan ons leverde, die wij vervolgens doorverkochten.

Bij de vele ontmoetingen leerde ik meneer Hänel waarderen vanwege zijn rechtlijnigheid, zijn deskundigheid en zijn serieuze en vriendelijke omgangsvormen.

Meneer Hänel wilde meer dan uitsluitend volgens de richtlijnen van de klant produceren en ontwikkelde tegelijkertijd op eigen initiatief nieuwe kaartregister- en archiefliften, die zowel vanwege de revolutionaire techniek als vanwege het moderne design wereldwijd de aandacht trokken.

Na de dood van de eigenaar van zijn grootste klant kwam er langzaam een einde aan de samenwerking tussen de twee bedrijven. Meneer Hänel wilde onafhankelijk worden en een florerend bedrijf met een eigen verkoopafdeling aan zijn opgroeiende zoons overdragen.

Op 1 april 1971 begon voor mij de twee periode en werd ik een directe collega van meneer Hänel. Bij aanvang van de zelfstandige verkoopactiviteiten werd meneer Hänel ondersteund door twee commerciële medewerkers van de binnendienst en ondergetekende als verkoopleider.

Zijn commercieel denken stond samen met het vermogen tot het nemen van pregnante en snelle beslissingen garant voor een continue, gezonde stijgende lijn. 33 jaar samenwerking, een lange periode die mij beroepsmatig en persoonlijk heeft gevormd. Ook zeldzame meningsverschillen speelden zich altijd op zakelijk niveau af, zonder ook maar één keer in de privésfeer te escaleren.

Gerhard Hänel verstond de kunst om door zijn soevereine leidinggevende kwaliteiten de belangen van het bedrijf resoluut door te drukken, maar tegelijkertijd aan zijn medewerkers duidelijk te maken hoe belangrijk ze waren en hen telkens weer te motiveren voor de gezamenlijke opgaven. Is er een mooiere conclusie in het leven, als je kan zeggen: “Je ne regrette rien”. Ik zou ook nu nogmaals kiezen voor de leerzame en bevredigende samenwerking met Gerhard Hänel.

Kurt Velmeke
© Hänel GmbH & Co. KG Innovatieve ideeën. Perfecte techniek. Flexibele systemen.